Päivä 3/153

Kasetti: Ei jumissa

Tämä päivä piti sisällään uuden kokemuksen, sillä olin Neiti S:n kanssa neuvolassa ensimmäistä kertaa ihan itsekseen. Normaalisti puoliso on nämä reissut hoitanut, tai sitten ollaan oltu siellä yhdessä. Mutta nyt siis oli minun vuoro raportoida neuvolantädille mahdollisimman tarkkaan mitä nuorimmalle perijättärelle kuuluu, Neiti V:n ollessa sillä välin kerhossa leikkimässä ikäistensä kavereiden kanssa.

Sairaalahoitoon vieneen RS-viruksen jälkeen Neiti S on toipunut hyvin ja päässyt jälleen ikäistensä vauhtiin käyrällä kuin käyrällä. Eli tyttö kasvaa kuten kuuluukin. Tai niin sitä äkkiseltään luulisi. Neuvolantädin tutkiessa neidin liikkumista, aiheutti vatsalleen kääntyminen tai oikeastaan sen puuttuminen päänvaivaa. Joku viisas tohtori/professori/guru/tms. on päättänyt, että jos vauva ei kuuden kuukauden iässä käänny vatsalleen, on jokin silloin vialla. Ja pelkkä vatsalleen kääntyminen ei pelkästään riitä, sillä siitä vielä pitäisi punnertaa itsensä etunojaan, käsien varaan. 

Tästäkö se vanhempien johtama suorittaminen ja kilpailu lapsilla saa alkunsa? Ajatellaan, että "Kun muidenkin vauvat tekevät punnerruksia, niin kyllä meidänkin Sanna-Petteri vähintään tuplat tekee". Sitten päiväkoti-ikäisenä Sanna-Petteri pistetään pelaamaan jääkiekkoa, koska naapurin Jere-Irmeli pelaa myös. Ja auta armias jos S-P ei pääse parempaan ketjuun tai saa enemmän peliaikaa kuin J-I, eihän isi voi sellaista kestää. Häpeän taakka olisi liian suuri kannettavaksi niin naapureiden, sukulaisten kuin työkavereidenkin silmissä.

Ei kiitos kans, ei tule tapahtumaan tässä perheessä. Olen aina ajatellut niin, että lapsille annetaan mahdollisuus kokeilla eri harrastuksia ja tuetaan niissä, joista ovat oikeasti kiinnostuneet. Pärjäsivät niissä hyvin tai eivät, tärkeintä on lasten ilo ja onnellisuus. Ja vaikka neuvolantäti sanoikin, että Neiti S pitäisi fysioterapeutille viedä tuon kääntymisongelman vuoksi, olen itse sitä mieltä että häntä ei vaan kiinnosta vielä kääntyä. Hän ei saavuta siitä mitään hyötyä selällään makaamiseen verrattuna, eli miksipä turhaan hötkyilemään. Eiköhän neiti käänny sitten kun katsoo sen tarpeelliseksi. Toisaalta tästähän saisi esimerkin isi hyvän tavoitteen: Neidin on käännyttävä vatsalleen kahden viikon kuluessa, sitä tullaan harjoittelemaan päivittäin useaan kertaan niin kauan että alkaa tapahtumaan. 

Tästä päästään sitten päivän toiseen aiheeseen, tavoitteisiin. Jo useaan kertaan on kysytty, että onko minulla mitään tavoitteita tämän vapaan suhteen, tai mitä siltä odotan. Vastaukseksi tähän kaikkien huulilla pyörivään kysymykseen laadin Top 5 -listan, jonka esitän tässä nyt käänteisessä järjestyksessä:

5. 24, kaudet 1 - 8

Netflix löysi muutama viikko sitten tiensä tähänkin talouteen, aluksi lähinnä Neiti V:n tarpeisiin vastaamaan. Tuolloin minulla ei ollut oikeastaan mitään tietoa Netflixin tarjonnasta, mutta tarkempi selailu osoitti, että sieltähän löytyy vaikka mitä helmiä. Breaking Bad, Dexter, Red Dwarf, Farscape ja tietenkin 24. Vaikka olenkin Jack Bauerin edesottamukset ja CTU:n myyrät jo kertaalleen nähnyt, en voinut vastustaa kiusausta kokea samaa uudelleen. Ensimmäisen kauden nyt ollessa puolen välin tietämillä, en voi muuta todeta kuin: Dammit!. Tämähän toimii vieläkin. Tavoitteena on siis, että elokuun loppuun mennessä on kaikki 192 jaksoa tuhottu. Kahden jakson keskimäärisellä päivävauhdilla ei pitäisi tehdä tiukkaa, on varaa pitää välipäiviäkin. Jos vain malttaa. Dammit!.  (Fun Fact: Jack Bauer kill count: 267)

4. Lohikäärmetanssi 1

G.R.R Martinin Tulen ja Jään Laulun viidennen kirjan suomennoksen ensimmäinen puolisko pitäisi kolahtaa postiluukusta ihan lähipäivinä. Vaikka olen tämän jo alkuperäiskielellä ilmestyessään ahminut, täytyy kotimainen versio lukea myös, sillä samalla systeemillä on toimittu aiempien osien kanssa. Tämäkin pitäisi saada tulevina kuukausina luettua, mutta tämän kohdalla jo nyt tiedän, että ongelmia ei tule. Ainoastaan kirjan tuhoutuessa tai minun sokeutuessa lukeminen hankaloituu, onneksi molemmat ovat epätodennäköisiä vaihtoehtoja, ainakin tällä hetkellä. Ja jos joku ei tiedä mistä ihmeestä tässä on kyse, niin KVG tai HBO. Valar Morghulis!

3. Chilien runsas sato

Neiti V:n kanssa istutimme kuukausi takaperin neljän eri chililajikkeen siemenet itämään ja nyt jokaisesta lajikkeesta on reilu kymmensenttinen verso odottamassa isompaan ruukkuun siirtämistä. Heti kun saan jostain puutarhaliikkeestä haettua pussillisen tomaateille tarkoitettua multaa, päästään taimet koulimaan ja odottamaan ilmojen lämpenemistä, että saadaan ne siirrettyä ulos kasvamaan. Eilen tilattu Kekkilän Vihervitriini toivottavasti auttaa tämän tavoitteen saavuttamisessa, aikaisempina vuosina chilit ovat kasvaneet ihan terassilla ilman sen kummempaa suojaa kohtalaisen hyvin tuloksin. Nyt tavoitteena olisi saada sen verran suuri sato, että chilejä riittäisi säilöttäväksi asti.

2. Golftasoituksen parantaminen

Golfia olen pelannut jo lähes kymmenen vuotta, mutta kesien kierrokset ovat jääneet yleensä alle kymmeneen, syystä tai toisesta. Viime kesänä sain kuitenkin mieluisaa peliseuraa parista työkaverista, joiden kanssa tuli usea kierros loppukesän aikana kierrettyä. Tälle kaudelle on suunnitelmissa kierros per viikko, jos säät vain sen sallivat. Mikäli kausi päästään toukokuun puolessa välin alkamaan, niin eiköhän tuo kymmenen kierrosta mene rikki. Ihan hyvä määrä kahden pienen lapsen isälle, kun kuitenkin matkoineen tuolla saa sen kuutisen tuntia kierrosta kohti aikaa kulumaan. Tavoitteena siis, että kauden päätyttyä tasoitus olisi jossain 28 tietämillä, kun lähtötilanne on 31.

1. Isänä kasvaminen

Kun kysymys on kuitenkin vanhempainvapaasta, niin luonnollisesti tärkein tavoite tulee sitä kautta. Neiti S:n synnyttyä suurin osa huomiostani on kiinnittynyt Neiti V:hen, suurimmalti osin imetyksestä ja muusta johtuen, pienemmän ollessa hyvin riippuvainen äidistään. Nyt kuitenkin toiveessa on, että saan jaettua entistä enemmän huomiota myös nuoremmalle tenavalle, mutta kuitenkin siten ettei vanhempi sisar joudu asiasta kärsimään tai huomiota hakemalla hakemaan. Pitäisi pyrkiä "jakautumaan" siten, että kumpikin lapsista saisi olla isän kanssa ja tehdä niitä asioita mistä pitää. Jollain lailla pitäisi oppia paremmin tunnistamaan lapsen tarpeet, ne oikeat tarpeet ja oikeaan aikaan.  Tässä varmaan on eniten haastetta, mutta silti tuskin mahdoton tehtävä. Katsotaan, eiköhän kesän kuluessa olla tämänkin suhteen viisaampia ja itselle on myös paremmin selvillä mitä tällä tavoitteella oikeastaan ajan takaa. Mutta olkoon tavoitteen nimi toistaiseksi tuo mikä on. Nimetään paremmin, jos tarve tulee.

Lopuksi, se eilisen tärkein asia meni kuten pitikin. Kärpät niisti Saipan nenää 6-2. Tästä on hyvä jatkaa huomenna.